onsdag 8 augusti 2012

Morfars köttbullar med brun sås

Bäst i bekantskapskretsen på att göra köttbullar är utan tvekan barnens morfar. Visserligen har jag tagit lektioner hos honom så mina är också ganska goda, men upp till morfars klass kommer jag inte. Här är i alla fall ett glutenfritt alternativ till morfars köttbullar. Gör gärna dubbel sats, de har en tendens att gå åt. Godast är de nästan när de serveras kalla.

Ingredienser

Köttbullarna:
0,75 dl havregryn (OBS! Ej fiberberikad eftersom de innehåller gluten.)
1 msk potatismjöl
0,5 dl mjölk
400 g bland- eller nötfärs
1 tsk salt
1 ägg
1-2 krm svartpeppar
1 finhackad gul lök
1-2 msk socker
matfett

Såsen:
Steksky
2 dl mjölk
1 dl lätt creme fraiche
Några stänk soya
Maizena
1 msk vinbärsgele

Gör så här

Blanda havregryn, potatismjöl, mjölk, salt, svartpeppar och ägg. Låt svälla i minst 10 minuter.
Bryn löken tillsammans med sockret. Godast blir det helt klart med den större mängden socker, men kanske inte nyttigast. Låt svalna något och rör ner i mjölkblandningen tillsammans med köttfärsen.
Rulla ganska små, runda bollar och lägg på en fuktig skärbräda.
Bryn några köttbullar åt gången i matfett. Lägg över i en djup tallrik när de är klara.
Vispa ut stekpannan med lite vatten och häll i en kastrull.

Koka upp ingredienserna till såsen i kastrullen med steksky. Låt puttra några minuter.

Servera med kokt potatis, morotsstavar och en blandad sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar