onsdag 11 juli 2012

Var finns gluten?

Gluten finns i vete, råg och korn. Allt som innehåller dessa produkter måste alltså uteslutas.
Tidigare har man även uteslutit havre, men så är det inte längre eftersom havrets gluteninnehåll ligger under gränsvärdena. Det är dock viktigt att man väljer en ren havreprodukt eftersom det är vanligt med inblandning av gluten. Fiberberikad havre måste tillexempel uteslutas.
Följande produkter innehåller gluten och måste uteslutas:

Vete
Vete
Korn
Råg
Blandade sädesslag
Vetemjöl
Dinkelris
Kornmjöl
Rågmjöl
Rågsikt
Vetekross
Durumvete
Korngryn
Rågkross
Lantbrödsmjöl
Veteflingor
Couscous
Kornkross
Rågflingor
Matbrödsmjöl
Vetekli
Bulgur
Kornflingor
Rågkli
Fullkornsmjöl
Kruskakli
Grahamsmjöl
Kornris
Rågfiber
Helkornsmjöl
Veteprotein
Grahamsgryn


Rågvete
Vetesirap
Grahams-flingor


Gluten
Vetegluten
Vört


Skorpbröd
Vetegroddar
Semolina


Skorpmjöl
Idealmjöl
Speltvete


Ströbröd
Matvete
Kamut


Malt
Mannagryn
Manitoba cream


Mjölkropp
Pasta
Risoni


Triticale
Dinkelvete





Vetestärkelse innehåller gluten under gränsvärdet och är därför ok.
Läs alltid noga på förpackningen. Är du osäker så välj en annan produkt eller spara förpackningen så att vi själva kan läsa. Det kan också vara bra att ta med sig den här listan till affären så man har lite stöd för minnet.

Livsmedel att se upp med
Charkprodukter
Färsrätter
Leverpastej
Crabfish
Rostad lök
Tacos
Tortillas
Blandade kryddor
Såser
Fonder
Öl
Glass
Godis
Choklad
Snacks

Det finns ofta ersättningsprodukter som ger ett glutenfritt alternativ. Ska du reda en sås fungerar Maizena alldeles utmärkt! Mjölblandningar, ströbröd, pasta, kakor, baksatser och så vidare finns i ”glutenfria hyllan” i alla större mataffärer. Bröd, bullar och mjuka kakor finns i frysdisken eftersom glutenfritt bröd måste hållas fryst.
Om det står att något ”Kan innehålla spår av gluten” kan en glutenintolerant äta detta. Oftast betyder det bara att man hanterar livsmedel med gluten i samma fabrik.
Källa: Region Skåne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar