Det var, konstigt nog, första tanken som for genom mitt huvud när Erik fick sin diagnos. Men jodå, det kan jag visst! Det är till och med enklare nu.
Tårtbottnen kan även användas som kladdkaka.
Ingredienser
Tårtbotten:
150 g smör/margarin
3 ägg
2 dl socker
115 g glutenfri fin mix (Jag använde Semper, se bild nedan)
1 dl siktad kakao
1,5 tsk vaniljsocker
150 g smör/margarin
3 ägg
2 dl socker
115 g glutenfri fin mix (Jag använde Semper, se bild nedan)
1 dl siktad kakao
1,5 tsk vaniljsocker
Glasyr:
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk sirap
4 msk kakao
100g smör
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk sirap
4 msk kakao
100g smör
Garnering:
Flagad mandel
eller
Strössel i glada färger och former
eller
Pudrat florsocker
Flagad mandel
eller
Strössel i glada färger och former
eller
Pudrat florsocker
Gör så här:
Tårtbotten:
Lägg ett smort bakplåtspapper i en större form, ca 22x32 cm. Pudra med fin mix i botten. Får du för mycket på något ställe är det enkelt att skaka bort, picka bara lite med fingret.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda alla torra ingredienser. Obs! Det är viktigt att sikta ner kakaon.
Vispa ägg och socker riktigt poröst. Rör ner mjälblandning och smör. Vispa i ca fem minuter.
Häll smeten i formen och jämna till.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Lägg ett smort bakplåtspapper i en större form, ca 22x32 cm. Pudra med fin mix i botten. Får du för mycket på något ställe är det enkelt att skaka bort, picka bara lite med fingret.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda alla torra ingredienser. Obs! Det är viktigt att sikta ner kakaon.
Vispa ägg och socker riktigt poröst. Rör ner mjälblandning och smör. Vispa i ca fem minuter.
Häll smeten i formen och jämna till.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Häll upp kakan upp coh ner på tårtfatet och låt svalna.
Glasyren:
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Låt blandningen koka under omrörning tills den tjocknar, ca 15 minuter.
Tag av värmen och tillsätt smöret i klickar.
Häll glasyren över tårtan och låt den rinna ner lite över kanterna.
Garnera.
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Låt blandningen koka under omrörning tills den tjocknar, ca 15 minuter.
Tag av värmen och tillsätt smöret i klickar.
Häll glasyren över tårtan och låt den rinna ner lite över kanterna.
Garnera.
Denna tårta kan man utan problem göra dagen före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar