måndag 5 november 2012

Hovdalatårta - naturligt glutenfri

Jag fick tips om det här receptet av min goda vän Sophie. Mycket god, enkel att göra och utan specialprodukter.


 

 

 

 

 

 

Ingredienser

4 äggvitor
2 dl socker
175 g sötmandel

Kolasmet
2 dl vispgrädde
1 dl socker
½ dl sirap
1 tsk vaniljsocker

Garnering
2 ½ dl vispgrädde
1-2 msk kakao


 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Skålla och mal mandeln.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Strö i sockret lite åt gången under kraftig vispning. Blanda försiktigt ner sötmandeln.
Smörj en springform, bred ut mandelsmeten i den och grädda i ca 30 minuter.
Låt kakan kallna och lossa den sedan från formen och lägg på ett serveringsfat.
Koka grädde, socker och sirap tills det tjocknar.När den är så tjock att den bildar gångar när man rör i den tillsätts vaniljsocker.
Låt smeten svalna lite och häll den sedan över mandelbottnen.
Vispa grädden och bred en över den kalla tårtan. Sikta kakao över tårtan.

1 kommentar:

  1. Lovar att den är supergod. Min mamma..som nu tyvärr blivit dement bakade denna tårta minst en gång om året under många år.

    SvaraRadera