söndag 11 november 2012

Äpplepaj till Mårten

Som den skånetös jag är firas Mårten gås, årets godaste middag, traditionsenligt varje höst. I år var det jag som gjorde äppelpajerna och jag valde denna och Äppelkaka med choklad och hasselnötter. Båda tänker jag göra många gånger till.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

4-5 äpplen
1/2 msk kanel
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosflingor
1/2 dl hackade skållade mandlar
1/2 dl hackade hasselnötter
1 tsk vaniljpulver
2 dl mjölmix
1 dl socker
75 g smör

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smöra en ugnssäker form. 
Skala äpplena och skiva dem ganska tunt. Fördela äppelskivorna i formen och pudra över kanel. 
Blanda mandelmjöl, mjölmix, socker, kokosflingor, vaniljpulver och hackade nötter och mandlar i en skål. Blanda med smöret så att det blir en smuldeg. Blir degen för kladdig så sätt den en stund i kylen och smula sedan sönder degen med en elvisp.
Fördela blandningen över äppelskivorna.
Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills pajen har fått fin färg och äpplena känns mjuka. 

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar