tisdag 10 juli 2012

Vad är celiaki?

Celiaki, eller glutenintolerans som det kallas i folkmun, är en autoimmun sjukdom. Kroppens egna försvarsceller triggas igång av gluten och attackerar tarmen. Det gör att tarmluddet först minskar i höjd för att sedan planas ut helt. Eftersom det är tarmluddet som står för näringsupptaget i kroppen gör den minskade ytan att personer med celiaki inte får i sig tillräckligt med näring. Kroppen får även svårt att bilda ämnet laktas, vilket gör att laktos inte bryts ner som det ska i kroppen. Många glutenintoleranta är därför även laktosintoleranta. I nuläget har vi dock ingen anledning att tro att Erik inte tål laktos.
Symtomen på celiaki är som följer:
  •  trötthet
  • diarré, gaser och buller i magen
  • viktnedgång
  • blodbrist med järnbrist och brist på vitaminerna B12 och folsyra
  • blåsor i munnen
  • värk i skelettet
  • svårigheter att få barn
Celiaki är ingen allergi utan en intolerans. Det innebär att man inte riskerar de häftiga reaktioner som till exempel vid en nötallergi. Däremot tar det lång tid för kroppen att återhämta sig efter att man har ätit gluten. Har man slarvat ett flertal gånger kan det ta upp till ett år innan tarmen läker.
Efter att ha pratat med sjukvårdspersonal, andra med celiaki och läst på bloggar har vi förstått att man snabbt lär sig leva med de begränsningar som glutenfri kost innebär så länge man är i sitt eget hem. Svårigheterna börjar när man träffar släkt och vänner eller går ut och äter. Det är svårt att veta vad som finns i maten och vad man vågar äta. Framför allt för barn och ungdomar kan det även vara svårt att hantera det utanförskap som begränsningar i kosten innebär. Hur jobbigt glutenintoleranta upplever dessa svårigheter och utanförskap beror därför till stor del på släkt och vänner. För att underlätta för dig som vill hjälpa både Erik och andra glutenintoleranta har vi skapat denna blogg. Vår avsikt är att här lägga ut information och recept – allt för att hjälpa dig hjälpa oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar