söndag 9 december 2012

Farmor Carins pepparkakor

Farmor Carins pepparkakor har bakats i släkten i fem generationer. Barn och barnbarn samlas för att baka tillsammans och detta blir själva startskottet på julen. Här är en glutenfri variant på receptet.

Dessa pepparkakor går att kavla helt utan problem utan att pepparkakorna flyter ut när man gräddar dem.











Ca 200 st
 

Ingredienser

425 g mörk sirap
2,5 msk kanel
2,5 msk ingefära
2,5 msk malda kryddnejlikor
215 g socker
215 g smör
2 ägg
50 g Pofiber
100 g rismjöl
600 - 650 g Lailas blåa mjölmix
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat

Gör så här

Koka upp sirap, kryddor och socker i en rejält stor kastrull.
Tag kastrullen av värmen och lägg ner smöret i klickar. Rör tills smöret har löst sig.
Låt smeten svalna.
Häll i ett ägg i taget i smeten och blanda in tillsammans med Pofiber.
Blanda övriga torra ingredienser.
Gör en provkaka. Om kakan flyter i så blanda i lite mer mjöl.
Låt degen stå tills nästa dag.
Kavla ut degen tunt på en vaxduk. Använd ytterst lite mjölmix till utkavlingen, kanske ett eller två kryddmått per utkavling. Ta lite mjölmix under degen och pudra lite över. Vänd på degen då och då under utkavlingen.
Tryck ut kakor.
Grädda i 200 grader tills de har fått fin färg, ca 5-6 minuter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar