lördag 27 januari 2024

Paj med karamelliserad lök och svarta oliver

Ingredienser

Pajskal:
180 g fin mix eller mjölmix
1 krm salt
75 g smör
1 dl kesella
1-2 msk vatten

Fyllning:
5  gula lökar
3 msk olivolja
1 dl urkärnade kalamataoliver
2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar 2 tsk torkad)
2 krm salt
150 g getost
1 dl mandelspån

Äggstanning:
2  ägg
2 dl mjölk (3%)
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Till servering:
ruccola

Gör så här:

Hacka samman mjölmix, salt och smör. Det gör du enklast med en elvisp. Byt sedan visparna till degkrokar och tillsätt kesella och lite vatten i taget. Arbeta samman till en smidig deg och stjälp upp i en pajform. Använd sedan en lilleman eller smörkniv för att bre ut pajdegen. Torka av kanterna med en bit papper. Nagga pajbotten och förgrädda pajskalet i 225 grader i 10-12 minuter.

Skala och skiva löken tunt. Fräs i oljan i en stekpanna på medelvärme ca 15 minuter tills löken är mjuk. Blanda ner oliver, timjan och salt.

Lägg lökfräset i pajskalet och smula över osten.

Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll äggstanningen över löken och osten. Strö över mandelspån. Ställ in i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått lite färg. Låt svalna lite.

Till servering: Toppa med ruccola vid servering. Servera gärna ljummen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar