Ingredienser
Pajskal:
180 g fin mix eller mjölmix
1 krm salt
75 g smör
1 dl kesella
1-2 msk vatten
Fyllning:
5 gula lökar
3 msk olivolja
1 dl urkärnade kalamataoliver
2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar 2 tsk torkad)
2 krm salt
150 g getost
1 dl mandelspån
Äggstanning:
2 ägg
2 dl mjölk (3%)
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Till servering:
ruccola
Gör så här:
Hacka samman mjölmix, salt och smör. Det gör du enklast med en elvisp. Byt sedan visparna till degkrokar och tillsätt kesella och lite vatten i taget. Arbeta samman till en smidig deg och stjälp upp i en pajform. Använd sedan en lilleman eller smörkniv för att bre ut pajdegen. Torka av kanterna med en bit papper. Nagga pajbotten och förgrädda pajskalet i 225 grader i 10-12 minuter.
Skala och skiva löken tunt. Fräs i oljan i en stekpanna på medelvärme ca 15 minuter tills löken är mjuk. Blanda ner oliver, timjan och salt.
Lägg lökfräset i pajskalet och smula över osten.
Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll äggstanningen över löken och osten. Strö över mandelspån. Ställ in i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått lite färg. Låt svalna lite.
Till servering: Toppa med ruccola vid servering. Servera gärna ljummen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar