lördag 27 januari 2024

Getostpaj med tomat och rostade frön

Ingredienser

Pajskal:
180 g fin mix eller mjölmix
1 krm salt
75 g smör
1 dl kesella
1-2 msk vatten

Fyllning:
1-2  gula lökar
2  vitlöksklyftor
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
150 g getost av chèvretyp
ca 250 g tomater (gärna olika färg och storlek, frysta coctailtomater går bra)

Äggstanning:
3  ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl riven Västerbottensost
1 krm salt

Till garnering:
färsk timjan
rostade pumpakärnor

Gör så här:

Hacka samman mjölmix, salt och smör. Det gör du enklast med en elvisp. Byt sedan visparna till degkrokar och tillsätt kesella och lite vatten i taget. Arbeta samman till en smidig deg och stjälp upp i en pajform. Använd sedan en lilleman eller smörkniv för att bre ut pajdegen. Torka av kanterna med en bit papper. Nagga pajbotten och förgrädda pajskalet i 225 grader i 10-12 minuter.

Skala löken och skär i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs den gula löken mjuk i smöret på medelhög värme utan att den tar färg, ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 5 minuter. Krydda med timjan, salt och peppar.

Lägg lökfräset i pajskalet. Smula/skiva getosten och strö över. Skär större tomaterna i skivor, men behåll coctailtomater hela. Lägg på tomaterna, gärna i ett mönster.

Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen i en bunke. Häll den över pajen.

Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda tills äggstanningen har "stannat" fått en vacker och gyllene färg, ca 45 minuter. 

Ta ut pajen och låt den svalna något. 

Toppa pajen med timjan och pumpakärnor vid servering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar