tisdag 6 augusti 2013

Smillas kärleksmums

Det här receptet kommer från Bulletinen.

Ingredienser

150 gram smör
1,5 dl vatten
2 st ägg
3 dl strösocker
4,5 dl glutenfri mjölmix (väg mjölet, det står på paketet hur många gram som går på en dl)
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Glasyr
100 gram smör (använd inte flytande smör, då stelnar inte glasyren)
4 dl florsocker
4 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 msk nutella
0,5 dl kaffe
0,5 dl vatten
kokosflingor till garnering
 

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.
Täck en braspanna med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull.
Häll också vattnet i kastrullen och låt det koka upp. Ha ett lock på kastrullen medan du gör detta, så att inte alltför mycket vattenånga smiter ut. Passa hela tiden, det kokar lätt över.
När smörvattnet har börjat bubbla, ta bort kastrullen från spisen och låt det svalna.
Knäck äggen i en bunke och häll i sockret.
Vispa äggen och sockret länge med elvisp tills det blir en ljus och pösig smet.
Ta fram en ny skål. I den häller du mjölmixen, bakpulvret, vaniljsockret och kakaon och blandar. Ta fram en sil och sikta ner mjölblandningen i äggsmeten.
Häll smörvattnet i smeten.
Vispa försiktigt med elvisp på lägsta hastighet tills smeten är slät.
Häll smeten i braspannan
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Känn med en potatissticka om kakan är klar. Stickan ska bli lite fuktig men inte ha några smulor eller blöt smet på sig.

Gör glasyren när kakan är i ugnen:
Smält smöret och häll i florsockret, kakaon, vaniljsockret, nutellan, kaffet och vattnet.
Vispa med elvisp tills det blir en slät smet.
Låt glasyren svalna något.
När kakan har kallnat helt kan du lägga på glasyren. Bred den jämt över kakan och avsluta med att strö på rikligt med kokos.
Skär kakan i fyrkantiga bitar och servera!

Den här kakan går lätt att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar